2016. augusztus 27., szombat

Visszatekintés.



A kávéházak eleinte valamilyen meglévő épületben létesültek: fogadók földszintjének egy részét alakították át erre a célra (ha egyáltalán szükség volt bármiféle átalakításra), vagy pedig egyszerűen egy városi házban, eredetileg boltnak, netán lakószobának tervezett helyiségekben kaptak helyet.

Általános gyakorlattá vált, hogy a fogadók kapujától jobbra és balra az egyik oldalon étterem, a másikon kávéház volt, s ezekbe nemegyszer az utcáról és az udvarról (vagy a kapualjból, előtérből) is be lehetett lépni. Később, a 19. század végén vált általánossá az L-alakú alaprajz, ahol a tér egyik része a biliárdozókat, a másik a beszélgető, étkező vendégeket szolgálta.

A kávéházi kert Pest-Budán az 1830-as évektől telepszik ki az üzlet elé az utcára vagy egy üvegezett, veranda-szerű toldalékba. A régi képeken gyakran a ma is használthoz hasonló, színes ponyva árulja el, hol volt az épületben a kávéház.

Egy 1815-ös hirdetésből értékes adatokat tudhatunk meg arra nézve, hogy milyen helyiségekből állt egy efféle komplexum:

"Pesten az új városban (= Lipótváros), az egyik forgalmasabb utcában, közel a nagy piachoz van egy sarokház, melynek alsó részét a tulajdonos kávé- és vendéglő-házzá akarja változtatni. Állna egy nagy biliárd-szobából, egy tágas ebédlőből, egy nagy konyhából, a kávésnak lakására két szobából, egy tágas éléskamrából, 8-10 ölnyi tüzelőfának való színből és 100 akó borra való pincéből. Akinek e szép helyiségeket bérbe venni s a belsejét kedve szerint kialakítani szándéka volna, jelentkezzék az újság írójánál."

Én viszont a jelen időben itt szerzem be kávémat.




http://www.bazsoka.dxn.hu
http://www.bazsoka.dxnnet.com
http://www.bazsoka.dxnkava.sk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése