2015. szeptember 2., szerda

Kik jártak a kávéházakba?



Makacs tévhit, hogy a kávéház elsősorban a férfiak birodalma volt. Szó sincs róla! A századfordulón a férfiak éppen azért kezdenek dühödt támadásba a kávéházba csapatostól járó asszonyok és a körülöttük rohangáló gyerekek ellen, mert már nem férnek el tőlük, és zavarják a "komoly" beszélgetéseket.




1906-ban nagy szenzációt keltett Budapesten, hogy a New York kávéházban született egy gyerek. (A bába Mari néni, a "toalett-őrangyal" volt.)

S ha meghalt egy törzsvendég? A kávéházra kitűzték a fekete zászlót, sőt arra is akadt példa, hogy a családtalan öregúrnak törzsasztala márványlapjából készíttettek sírkövet a kávéház költségén, vagy magát a kávést temették üzlete egyik márványasztalának oltalmába.




Milyen kávékat is iszunk, ittunk?


Bécsi kávé:


Az eredeti osztrák kávék alapja a közepesre pörkölt kávéból (bécsi pörkölés), hagyományos (nem gőzzel működő) kávéfőzőben főtt kávé. A kézi pörkölés idő- és emberigényes ceremóniája, a kávékészítés lassúbb, megfontoltabb módja, a kávék kikészítésének és felszolgálásának szertartásossága itt szétválaszthatatlan egységgé alkotta.






Német kávézás:


Az angol ötórai teázás szokásához hasonlóan alakult ki a német kultúrkörben a "Kaffeekuchen"-nek nevezett délutáni uzsonna mely az 1700-as években lassan intézménnyé vált. A városiasodás teremtette meg a lehetőségét és a polgári életmódból fakadó szabadidő a szükségletét egy újabb, délutáni (a hosszú téli estéket is tagoló) étkezés beiktatására a napi ritmusba. Az uzsonnaidőben, azaz a munkaidő után való társas összejöveteleknek manapság is fontos szerepe van a nyugati kultúrkörben, gondoljunk az "after work" partikra, találkozókra.




Olasz kávéiskola:


A mediterrán éghajlat kávéja alapvetően sűrű, erős és rövid. Délen az ember megpróbál aktív maradni - a tűző nap, a 40°C, a lassan mozgó városi levegő ellenére. Az itteni kávé ébreszt és ébren tart. De igaz ez a török kávéra is. Mitől különleges mégis az olasz kávéiskola? Attól, hogy az olaszok a professzionális kávégépek kialakításában, fejlesztésében és a kávéital-sztenderdek kialakításában meghatározó szerepet játszottak.




Amerika:


A 90-es évek elején, a kávé világpiaci árának csökkenésével egyidőben, az amerikai kávépiacot ősrobbanásszerű jelenség rázta meg. Ebben az időszakban jelent meg az Egyesült Államokban egy újfajta tömeges igény az erősen minőségorientált, szofisztikált vendéglátás iránt





 DXN az egész világon!


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése